10 načina za postizanje dugotrajnog volumena kose

23.05.20

Nedostaje li Vašoj kosi volumen?  Izgleda li Vaša kosa ravno, beživotno? Vrijeme je za promjenu!
Srećom, postoje vrlo jednostavna rješenja da Vaša kosa bude “on point”.

1. Pomjerite svoj razdjeljak

Da li razdvajate kosu na istom mjestu još otkad je Tito bio živ? Ako je to slučaj, vrijeme je da izađete iz svoje zone komfora, mjenjajući poziciju svog razdjeljka. Naime, ako kosu dijelite uvijek na istom mjestu, Vi je zapravo trenirate da leži ravno. Promjenom pozicije razdjelka na drugu stranu, ili čak i sredinu, odmah ćete dobiti na volumenu, i tako podići kosu.

2. Preokrenite svoj svijet

Kad to kažemo, ustvari mislimo da se pozdravite sa feniranjem od gore ka dole, te počnete to suprotno raditi. Ovim načinom feniranja sušite kosu od tjemena ka vrhovima, dodavajući volumen. A ovom metodom možda nađete naušnice koje su zagubljene mjesecima.

Poznati svjetski frizeri također tvrde, da puhanjem hladnog vazduha u kosu, nakon sušenja kose, dobijate na punoći kose.

3. Val po val

Naravno, Vi ste odgovorne za svoju kosu. Efektivan način da oživite Vaše lokne jeste unošenje valova. Ova metoda smanjuje težinu Vaše kose. Ali oprezno, previše valova (čak i onih prekratkih), može dovesti do toga da izgledate kao Lepa Brena iz 1980tih.

Također, ako imate tanku kosu i želite dodati valove i debljinu, možete se eventualno odlučiti za ekstenzije, te tako izbjeći makaze.

4. Savladajte uvijanje prstima

Postoji zabavan način da dodate volumen dok se zabavljate – a to ne zahtijeva nikakve alatke ili toplotu. Radi se o uvijanju kose prstima – bilo kad – bilo gdje.  To znači da lagano uvrćete kosu na mjestima kose gdje želite Vaše lokne, te da po završetku nanesete malo laka za kosu (koji će ih držati fiksirane).

Također još jedan način jeste da pustite da Vam se kosa kompletno osuši sa pletenicama.

Voila! Već imate lokne koji izgledaju prirodno.

5. Posudite viklere vaše majke

Ispostavlja se da su starije dame nekadašnjih godina imale pravu ideju. Vikleri zaista funkcionišu! Bez obzira odlučite li se na vruće viklere ili one staromodne (koje stavljate prije spavanja), oni su sjajan način postizanja mekih, prelijepih lokni, dok dobijate na volumenu Vaše kose. Uvijajući viklere nasuprot lica, dobijate na holivudskom izgledu, dok uvijajući ka licu dobijate na nekom vintage, retro izgledu. Da, majčini vikleri Vas zaista mogu transformisati u holivudsku zvijezdu.

6. Promjenite nijansu

Jeste li znali da boja kose zapravo mjenja i teksturu Vaše kose? Da, put do Vašeg frizera ne samo da će Vam dati glamuroznu nijansu, već može povećati i volumen Vaše kose.

Zanimljivo je napomenuti da, kada se naglasci (svijetlije nijanse) postave strateški, mogu doprinijeti Vašoj kosi da izgleda kao da ima puno volumena. Što bi se reklo, sve je u “oku”.

Sjajan način da dodate te istaknute detalje, a da pritom ne koristite nikakve hemikalije, jeste da posjetite MD frizerski salon i uradite ekstenzije sa svijetlijim ili tamnijim nijansama. Vaš termin možete rezervisati ODMAH na broj telefona: 062 150 300.

7. Doviđentos šamponu

Svakodnevno šamponiranje ustvari šteti Vašoj kosi – bez obzira šta na boci od šampona piše. Kosu suši, te je ostavlja bez prirodnih ulja. Posebno je štetno za dugu kosu.

Umjesto toga, pokušajte izbjeći svakodnevno pranje kose šamponom, već to radite svaki drugi-treći dan. Time ćete uživati u lepršavoj, zdravoj kosi.

8. Proučite svoje četke

Pogrešne četke mogu uzrokovati veliku štetu vašem tjemenu, dok ga one prave mogu zaštititi, te stimulirati rast kose. Prema svjetskim frizerima, najbolje četke su one koje imaju iglice od prirodnih materijala ili fleksibilne najlonske iglice, koje se neće pregrijati od toplote fena. Amortizovane četke (one sa jastučićem) su također preporučene.

9. Isprobajte suhi šampon

Kaže se da su suhi šamponi ženini najbolji prijatelji (a ne dijamanti!). Posebno ako djevojka/ žena ima fine, lepršave lokne. Suhi šampon, po svome dizajnu, dodaje volumen kosi, te spriječava nakupljanje ulja koji uništavaju volumen. Ako čekate da Vam kosa postane baš masna, prije nego upotrijebite suhi šampon, radite sve pogrešno. Naime, dodavanjem suhog šampona na prvi dan Vašeg ciklusa pranja, spriječavate stvaranje ulja koja vam pljačkaju potrebni volumen.

10. Koristite sprej sa morskom soli

Ako živite kilometrima od mora, ali čeznete za valovitom kosom na plaži, ne gubite nadu. I Vi možete postići surferske valove nanošenjem vrlo malo spreja sa morskom soli na Vaše vlažne lokne te trljajući ih rukama dok se ne osuše. Oprezno je nanesite na srednji-krajniji dio Vaše kose, bez da nanesete morsku sol u korijen kose, jer ona može imati dehidrirajući efekat, što nije baš poželjno.

ZAPRATITE NAS!